Paperin pingottamisen jälkeen lupasin vinkkejä maalauksen aloittamiseen. Tällaisia tuli mieleen eikä lista ole mikään ohje – ainoastaan vinkkejä kokeiltavaksi. Ei ole pakko noudattaa. :-)
Aloita maalaus kun pingotettu paperi on nahkean kosteaa. Tunnustele paperia kämmensyrjällä painelemalla todetaksesi että vesi on vetäytynyt pinnalta paperiin. Kostealle paperille voit aloittaa märkätekniikalla eli levittää vetistä väriä, jolloin se leviää pehmeästi paperin sisään. Näin voit luonnostella maalausta pensselillä ja tehdä esimerkiksi maisema-aiheessa taivaan ja veden alueita. Sommittelu on hyvä tehdä vaaleilla väreillä ja edetä tummempiin. Samalla kun paperi vähitellen kuivaa voi edetä tarkempien yksityiskohtien maalaamiseen ja kun paperi on kuiva voit tehdä halutessasi pienimmät yksityiskohdat.
Ennen maalauksen aloittamista sekoita suunnittelemasi väripaletin perussävyt (ne joita tarvitset isompia määriä) valmiiksi kuppeihin ja tarkastele sävyjen yhteensopivuutta. Suurilla pinnoilla voit aloittaa ja jatkaa vähitellen tummemmaksi täydentäen väriskaalaa muilla sopivilla väreillä.
Mieti mikä on maalauksen tunnelmaa esim. valoisa kevät, kuuma kesä, synkkä yö, sateinen syksy, kylmä talvi jne. tai ilo, suru jne. ja valitse värisävyt sen mukaan. Työn edetessä voit tietysti muuttaa suunnitelmaa.
Käytä useampaa sivellintä yhtä aikaa – eri väreille omat siveltimet. Voit pitää siveltimiä myös sormien välissä, niin ne eivät pyöri pöydällä ja löytyvät helposti. Samoin voit valita siveltimen mallin käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi voit valita pyöreäkärkisiä pyöreiden muotojen kuten lehtipuiden kuvaamiseen, laattasiveltimiä rakennusten suorien pintojen maalaukseen ja kärkisiveltimiä pienten yksityiskohtien viimeistelyyn.
Maalaa koko työtä samanaikaisesti. Silmä kiertää koko maalausta ja
etsii ja huomaa automaattisesti hyvin pienet sävymuutokset. Saat tasapainoisen lopputuloksen, kun samaa sävyä löytyy maalauksen eri kohdista yhdistäen sen yhdeksi kokonaisuudeksi. Esimerkiksi maisemassa taivaan värejä heijastuu vedestä ja samaa värisävyä voi löytyä myös muualta maisemasta.
Käytä useaa vesiastiaa. Usean pensselin käyttö vahentää värihävikkiä eikä vesi likaannu niin nopeasti. Jossain vaiheessa voi kuitenkin tulla tarve saada kylläistä kirkasta väriä äkkiä, joten on hyvä olla puhdasta vettä pensselin ja värinapin pesuun – sen likaantuneen vieressä. Puhtaat vesiastiat ovat laveerauksessa ihan ehdottomia, jos haluaa laveerata usealla puhtaalla värilla värillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti