torstai 22. lokakuuta 2015

Kubismi kiikarissa


21.10. kurssitapaamisessa kaikki innostuivat kokeilemaan kubistista ilmaisua esillä olevista esineitä. Tehtävä osoittautui yllättävän vaikeaksi, mutta alla kuitenkin hienoja valmistuneita maalauksia ja myös keskeneräisiä luonnoksia. Yhtenä ideana oli myös kokeilla kubistiseen sommitelmaan vesiväreillä kerrosmaalausta. Kerrosmaalaus on tekniikka, jossa aensimmäinen (vaalea) värikerros on hyvin kuivunut ja sen päälle levitetään toinen kevyt värikerros. Näin saadaan kuultavia erilaisia värisävyjä.

Ritva kertoi kurssilaisena Pablo Picassosta ja kubismista jo 7.10. tapaamisessa. Ritva esitteli kirjoista Picasson maalauksia kubistiselta kaudelta ja keskustelimme aiheesta. Katsoimme mm. kuvaa maailmakuulusta maalauksesta Avignonin naiset (1907), jossa Picasso vääristelee kyykyssä olevan naisen muotoja ja kuvaa hänet kahdesta eri näkökulmasta. Riitasointuja kuvaan tuo kahdelle naiselle maalatut hurjat naamiot. Maalausta leimaa Afrikan ja Oseanian  kuvakulttuuri ja irtautuimen vanhan mantereen yhteiskunnallisista tottumuksista.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Avignonin_naiset#/media/File:Avignonin_naiset.jpg

Kubismin muotokieli säilyi Picassolla, vaikka kubistinen aikakausi  katsotaan päättyneeksi ensimmäiseen maailmansotaan 1914. Yksi Picasson dramaattisista mestariteoksista on Guernica vuodelta 1937, joka kuvaa Espanjan sisällissodan kauhua – Guernican kaupungin pommitusta.  

https://fi.wikipedia.org/wiki/Guernica_(maalaus)#/media/File:PicassoGuernica.jpg

Lyhyenä kertauksena:

Kubismi mulisti modernin maalaustaiteen ja se on syntynyt Palbo Picasson ja Georges Braquen yteistyön tuloksena. Tyylisuunta sai nimensä alkujaan halventavasta ilmaisusta, jossa kriitikko arvio Braquen maalauksia. Ne olivat kriitikon mielestä kyhätty kokoon pienistä kuutioista (ransk. cube, kuutio). Picasso ja Braque ottivat nimityksen omakseen, vaikka enimmäkseen heidän kubistisissa maalauksissaan on käytetty vaihtelevia särmiä kuin selkeitä kuutioita.


Kubismille on tyypillistä hajoittaa kuvapinta käyttämällä useita näköpisteitä ja synnyttämällä eräänlainen valoista ja varjoista koostuva peilimosaiikki. Kohde ikäänkuin hajoitetaan ja sommitellaan uudelleen käyttäen geometrisiä perusmuotoja.

Kubistisia tyylisuuntia:
Alkuvuosien Fasettikubismissa (n.1907–1909) oli lähtökohtana Cézannen maalaukset ja neuvot tulkita luontoa lieriön, kartion ja pallon avulla. Aiheena olivat maisemat.
Analyyttisessä kubismissa (n.1910–1912) maalattiin esineet alkutekijöihinsä hajoitettuna useasta näköklmasta. Aiheina olivat asetelmat ja väreinä maanläheiset sävyt.
Ns. synteettisen kubismin kaudella (1912–1914) kuvakokonaisuus saatiin aikaan yhdistelemällä jo olemassa olevaa materiaalia. Tarkoitus oli muodostaa todellisuus uudelleen hajoittamatta ja tutkia sitä tarkemmin. Lehtien ja kankaiden palat olivat osana teosta ja värit olivat voimakkaampia.

Lähteenä käytetty kirjaa Maalaustaiteen mestareita, Pinx. WSOY 2004 sekä Wikipediaa. 

Tässä sitten kuvat.  Aluksi parin kurssilaisten omat maalausaiheet ja sitten kubistiset kokeilut, jotka olivat monelle ensimmäinen toteutus tällä tyylisuunnalla. Näitä voi arvioida ja kommentoida.Sillalta toiselle. Kaunis maalaus taitavalla veden käytöllä.


Vanhojen esineiden patinaa. Kuvakulma yläviistosta toi haastetta perspektiiviin.

Kubistiasetelman geometrisiä muotoja ja murrettuja värejä.

Hedelmällisyyttä kuvaavat muodot jännittävässä perspektiivisessä ympäristössä
analyyttisen kubismin väreissä. Tummat ääriviivat olivat myös Picassolle tunnusomaisia.

Osa kehittyvästä sommitelmasta
kulmikkailla ja pyöreillä muodoilla.

Persoonallinen  ja runsas ehkä synteettistä kubismia edustava asetelma. 


Pari syntymässä edelliselle maalaukselle.
Sommitelman vaalea aloitus, jota tarkoitus jatkaa kerrosmaalauksena.Mustavalkoiseksi käsiteltynä ja lisäämällä
kontrastia saadaan ääriviivat rohkeammin esille.Asetelma alkoi jo tekijää väsyttää, mutta blogin pitäjää se
innosti muokkaamaan pari versiota tästäkin aloituksesta.
Photoshopattu kuva edellisestä.
Päinvastaiset muutetut ja voimakkaat värit. 
Edellinen muutettu mustavalkoiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti