torstai 8. lokakuuta 2015

Croquis [kroki´] eli alkuluonnos

Croquis (ransk. croquer, piirtää pikaisesti), on harjoitus- tai tekotapa, jossa muutamassa minuutissa (2min–10min) piirretään tai maalataan luonnos objektista, jossa ei keskitytä sommitteluun eikä taustaan. Perinteisesti Croquis-piirustuksia on tehty elävistä malleista ja niitä tavallisesti tehdään useita peräkkäin, sama malli vaihtaa vain asentoa. 

Tekotapa kehittää havainnointikykyä ja käden ja silmän yhteistyötä. Elävä malli on hyvä kohde, koska siinä pystyy todella havainnoimaan kehon painopistettä ja moninaisia asentoja. Luonnoksilla löytää oikeat mittasuhteet, asennon tai liikkeen ja varsinaista työtä voi sitten tehdä vaikka kuinka kauan. Luonnoksilla välttää sen, että työtä pitkään tehtyään huomaakin, että kohteessa on mitta- tai asentovirhe. Samoin voi etsiä parasta kuvakulmaa tai suuntaa (esim. ylhäältä alas tai päinvastoin) tai vaikka sopivaa rajausta. Croquis-piirustuksessa ja -maalauksessa on siis tavoitteena viitteenomaisesti kuvata sitä, mikä kokonaisuuden kannalta on luonteenomaista.

Usein neuvotaan käyttämään piirtäessä kättä ranteesta tai olkapäästä saakka ennemmin kuin vain sormilla pikkutarkasti piirtäen. Katse tulee kiinnittää malliin ennemmin kuin piirustukseen. Piirtäjää rajattu aika helpottaa keskittymään oleelliseen, koska aika ei riitä kaikkien yksityiskohtien piirtämiseen. Croquis voi olla luonnos esimerkiksi maalaukselle, tai taideteos sinällään.

Tekstin viitteenä käytety osittain Wikipediaa:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Croquis 8.10.15


7.10. kokeilmme maalata nopeita alkuluonnoksia niistä esineitä, joita kukin oli tuonut kotoaan. Osa porukasta jatkoi samaa maalausta edelleen, mutta osa jätti tuotoksen luonnokseksi.

Samoin kokeilimme vesiväritekniikkaa, jossa märälle paperille maalataan mahdollisimman kuivalla värillä. Tällä tekniikalla saadaan viiva näkyviin, mutta väri leviää pehmoisesti. Mallina oli pörröinen pehmolelukoira.

Alla osa kokeilusta. Kokeile sinäkin.

Malli krokii-maalaukselle.


Luonnos voi olla taideteos sinällään.

Osaluonnos veistoksesta
Valmis maalaus metalliveistoksesta.


Luonnos enkeliveistoksesta.Esineen muoto ja värejä luonnoksena.
 Vaikutelmana on painava ruukku tason päällä. 
Tausta luo erilaisia vaikutelmia.
Sama muoto sinisenä kevyenä ja ilmassa?Omenat ja oksat nopeana luonnoksena on ilmava ja raikas.


Luonnoksesta sommittelun korjaamiseen ja taustan sävyjen etsimiseen.


Pörröisyyden ja pehmeyden etsimistä.

Palo tuo sommitteluelementin pörröturkille.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti