lauantai 1. lokakuuta 2016

Aloituksen perustietoutta

28.9.2016 oli ensimmäinen vesivärikurssilaisten kokoontuminen tänä syksynä. Olin iloinen tutuista ja uusista kurssilaisista. Aika vierähti tutustuessa. Kävimme pikaisesti läpi materiaaleja, levitimme rennosti värejä ja katselimme olioita, joita kuviimme ilmestyi.
Päätimme myös jatkossa pitää pienen teehetken kokoontumisiltoina ja kerätä jokaiselta 2€/syyslukukausi eväitä varten. Teetauolla luemme ja keskustelemme jotain akvarellimaalauksesta tai tutustumme toistemme harjoituksiin.

Hyvät aloitusvärit ovat Wennströmin perusvärit (kaksi sinistä, punaista ja keltaista).
Niillä oppii hyvin sekoittamaan erilaisia sävyjä. Palettia voi lisätä esimerkiksi Viridianin vihrällä (kirkas sinivihreä) ja (kelta)okralla (maaväri). Vesiväritekniikassa vaaleat sävyt ja valkoinen pyritään saavuttamaan paperin valkoisen pohjavärin avulla.
Lisätietoja esimerkiksi Wennströmin sivuilta

Siveltimistä tunnustelimme luonnonkarvasiveltimien ja synteettisten siveltimien erilaista jäntevyyttä. Minulta löytyi synteettisiä siveltimiä ja myös oravan- ja vuohenkarvasiveltimiä. Siveltimiä tehdään monenlaisista karvoista ja niiden hinnat vaihtelevat suuresti. Vesivärisiveltimen tarkoitus on sitoa paljon vettä toisin kuin öljyvärisiveltimien.

Siveltimien muotoja ja kokoja on lukemattomia. Tavallisimmat muodot ovat kärkisiveltimet, latta- ja kissankielisiveltimet.
Lisätietoja siveltimistä vaikka Minoan sivuilta

Perinteinen paperin pingotus on asia, jonka kävimme läpi tekemällä. Jos paperi ei ole pingotettu alustaan (kovalevy), niin märällä siveltimellä maalatessa paperi kupruilee, eikä väri pysy siinä mihin sen haluaisi jäävän. Pingoituksen tarkoitus on, että paperi kuivaa suoraksi ja se on siisti kehystettäväksi kehyspahvilla (paspis, paspartuu, passepartout).
Tarkat ohjeet pingottamisesta löydät  tämän blogin 6.11.15  tallennetusta kirjoituksesta.

Paperin pingoitus ei ole välttämätön, mutta vaiva palkitsee laadulla.Paperin koko, laatu ja maalaustekniikka tietysti vaikuttaa haluaako paperin pingottaa vai ei. Paperin voi myös kinnittää vedellä läpäisemättömän alustan (esim.pleksi) päälle kuivamaan hitaasti pinnalta. On myös lehtiöitä, joissa paperi on liimattu sivuistaan lehtiöön. Paperilaatuja ja tekniikoita on niin monta, että paras tapa on itse kokeilla.

Alla päivän rentoja kokeiluja ja harjoituksia.

Kuivalle paperille rennosti maalattu ruusu vastaväreillä
Syksyn ruskaa väriä levittämällä



Kuivia siveltimenvetoja ja märällä tehty tipunen

Syksyn värjeä I
Syksyn värejä II

Kuivatekniikkaa lattasiveltimellä. Maalaus syksyn väreissä
mukavine yksityiskohtineen ja eläimineen.

Kuivalla pyörösiveltimellä tehdyt kukat ruukuissaan ja
 märällä siveltimellä laveerattu tausta. 

Nopea märkäteknikkakokeilu. Kuvasta pilkistää katse ja kuono. 












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti