torstai 23. lokakuuta 2014

Laveeraus

Värin lopettaminen pehmeään reunaan keskellä paperia.
Kuvassa maalaa Trond Einar Solberg Indsetviken.
Laveeraus väripinta, joka peittää yhtä siveltimenvetoa laajemman alueen ja näyttää yhtenäiseltä tai liukuvasti muuttuvalta. Työvälineenä voidaan käyttää pyöreää tai litteää sivellintä tai sientä.
Voit käyttää kuivaa tai kostutettua paperia. Kostutetulle paperille väri leviää pehmeästi, mutta ei niin hallitusti. Kostutettu paperi olisi  hyvä pingottaa tavalla tai toisella, koska muuten se saattaa kupruilla. Väri pakkautuu kupruihin eikä lopputulos ole silloin toivotun tasainen, jota laveerauksessa haetaan.
Itselläni ei ole paljon käytännön kokemusta, mutta tässä kuitenkin kuulemiani vinkkejä akvarelli-kurssilta Kaunasista ja kirjan (J. M. Parramon, Vesivärimaalauksen kirja, WSOY, s.99–101) ohjeista.
Tässä tiivistetty ohjeeni laveerauksesta kuivalle paperille.
  • Kiinnitä kuiva paperi klipsillä (tai jollain muulla) alustaan ja pidä alustaa kaltevassa asennossa
  • Sekoita tarvittava määrä väriä valmiiksi, jotta pigmenttimäärä pysyy työskennellessä samana 
  • Etene paperin yläreunasta alaspäin märkä edestakainen pensselinveto kerrallaan
  • Pensselin vedon pitää olla niin märkä, että käsitellyn alueen alareunaan kertyy vesiraja
  • Jatka tästä vesirajasta edellä mainituin vedoin.  
Jos haluat lopettaa värialueen maalaamisen keskellä paperia selkeään värireunaan. Pyyhi pensseli esim. talouspaperiin ja kuivaa sillä viimeinen vesiraja. Pidä vielä hetki paperia kallellaan siten, että väri valuu tasaiseksi pensselillä kuvatulle alueelle ja muodostaa selkeän reunan laveeratun alueen ja valkoisen kuivan paperin välille.

Jos haluat lopettaa pehmeään vaalenevaan reunaan vaihda väri haluamassasi kohdassa puhtaaseen veteen ja jatka pensselinvetoja puhtaalla vedellä paperin loppuun. Katso kuva.
Voit myös tasaisesti (asteittain) vaalentaa väriä lisäämällä vettä sekoitusväriisi työn edetessä.

Voit myös vaihtaa väriä esim. yhden vesikierroksen jälkeen, jolloin värit sekoittuvat pehmeästi keskelle jäävällä vesialueella. Voit myös kääntää paperin ja aloittaa uuden laveerauksen juuri tehdyn päälle toisilla väreillä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti