torstai 4. joulukuuta 2014

Sabloni, sabluuna, sapluuna tai mallinne

3.12.14 aloitimme joulun odotuksen rennosti kurssilaisten tuomia keksejä ja suklaakonvehteja kahvin kanssa nauttien. 

Kokeilimme vesiväreillä sabluuna-tekniikkaa, jota voi toteuttaa monella tavalla niin askartelussa kuin taiteellisissa maalauksissa. Idea on peittää osa maalattavasta pinnasta jollain toisella esim. sabluunamuovista, tiiviistä ohuesta pahvista tai piirtoheitinkalvosta leikatuilla muodoilla. Perinteisesti sabluunaa on käytetty seinien koristeluun. Väri leviää helposti aukko-sabluunan alle, joten väri töpötetään melko kuivalla sienellä tai telalla. Siisti reuna edellyttää sabluunan pitämistä paikallaan. Kovasta ja paksummasta muovista tehdyt sabluunat ovat yleensä tarkoitettu piirtämiseen. 

Sabluunan muodon leikkaaminen onnistuu parhaiten teräväkärkisellä askarteluveitsellä ja kestävin materiaali on sabluunamuovi, jota voi ostaa askartelukaupoista. Askarteluun on valmiita sabluunamaleja myös runsaasti saatavilla. Meillä oli käytössä vain mattoveitsi, sakset, pahvia ja paperia, joilla teimme taiteellisia kokeiluja.  

Jos sabluunana on ohut paperi, jolla peitetään osia maalauspinnasta, niin värin voi levittää vaikka telalla tai pensselillä, jolloin se voi olla vetisempää. Huokoinen paperi kuten sanomalehti yleensä kastuu ja tarttuu hyvin maalauspintaan ja pysyy paikallaan. Näin väriä saattaa siirtyä myös osittain maalauspaperiin jättäen yllättäviä jälkiä. Paperisabluuna voi olla revitty tai  leikattu ja näin myös sabluunan reunajälkeen pystyy vaikuttamaan. Taiteellisia kokeiluja voi tehdä käyttämällä sabluunana mitä mieleen juolahtaa, vaikka pitsiä tai verkkoa – jos ei halua itse tehdä omaa mallia. Yksi kurssilainen kokeili tuorekelmun rypistämistä värin päälle, jolloin väri pakkautuu kelmun uriin ja muodostaa kuvion.  Alla kuvia illan tuotoksista.

Kiitos kurssilaisille aktiivisuudesta ja mukavasta yhdessäolosta syksykaudella 2014. Hyvää loppuvuotta kaikille.




 Väriä töpytelty pahviseen lintu-aukkosabluunaan
 melko kuivalla sienellä



Revitty paperisabluuna päästää väriä läpi, kuten tässä yksityiskohdassa. Väri on levitetty paperisuikaleiden yli paperille hyvin märällä  pensselillä. Paperisablonin reunasta muodostuu kuivuessaan röpelöinen ja väri kasautuu.


Revityt paperisabluunat ja kuivempi väri telalla.

Leikatut paperisabluunat ja tela yhdistettynä maalaukseen.

Kolme kokeilua tuorekelmulla.







Kuusisabluuna ja leikatut vesivärikuuset. 


Toivotamme kaikille blogin lukijoille
Hyvää Joulua.